Detii deja un imobil, pentru care vrei sa rezolvi o situatie legala, sau te intereseaza sa cumperi un teren sau o casa in Bucuresti sau Ilfov? Trebuie sa citesti acest material daca urmeaza sa faci o lucrare de cadastru fiindca te va ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra particularitatilor acestei zone si, totodata, sa ai asteptari realiste avand in vedere spetele care pot aparea pe parcurs.
E important de mentionat ca am pregatit acest articol ca un ajutor, pornind de la experienta miilor de lucrari realizate in aceasta zona, astfel ca toate informatiile sunt verificate nu doar oficial, ci si ‘pe teren’, vorbind cu proprietari si depunand documentatii cadastrale din toate categoriile la OCPI Ilfov si OCPI Bucuresti.
Iata care sunt asadar cele 5 diferente majore, fata de alte judete, identificate de noi:
1. Numarul de lucrari depuse anual la oficiile de cadastru
Anual, in Romania, la oficiile de cadastru din intreaga tara sunt depuse milioane de lucrari de cadastru sporadic iar, din acestea, doar la OCPI Ilfov sunt inregistrate peste 400.000. Pe de alta parte, Ilfov si Bucuresti sunt cel mai mici judete din tara, ca intindere, asa ca ne putem da seama, doar din acest raport intre suprafata si lucrarile depuse, de interesul acordat imobilelor din aceasta zona. Cu ce te poate afecta asta, te vei intreba? Cu siguranta lucrarile nu vor fi gata inainte de termenul legal astfel ca, daca te grabesti, va trebui sa iei in considerare plata taxelor la urgenta (pentru lucrari precum cadastru apartament, alipire/comasare teren, dezmembrare teren). Daca vrei sa afli care sunt termenele standard si cele la urgenta pentru majoritatea lucrarilor de cadastru, o poti face din acest articol pregatit de noi: Articol Termene Cadastru
2. Finalizarea in proportie de peste 80% a cadastrului
Probabil ca stii deja ca orice tranzactie imobiliara pentru un teren sau casa (generic denumite imobile in limbajul administrativ) necesita cadastru ‘la zi’ , iar, cum Bucurestiul si Ilfovul ocupa locuri fruntase si la capitolul vanzari-cumparari, cea mai mare parte a imobilelor au deja cadastru facut, spre deosebire de restul tarii unde procentul e considerabil mai mic. De ce e importanta aceasta particularitate? Fiindca tranzactia se va derula mult mai repede daca nu mai trebuie sa astepti sa ‘iasa’ cadastrul, atunci cand, de exemplu, te grabesti sa cumperi. Totusi, acest ritm alert de vanzare-cumparare vine la pachet cu anumite riscuri. Cum este posibil? Trebuie sa stii ca inspectorii care aproba lucrarile depuse de firmele autorizate de cadastru nu au cum sa ajunga fizic sa verifice pe teren toate masuratorile si acuratetea informatiilor trecute in planurile cadastrale depuse, astfel ca se bazeaza pe informatiile existente in baza de date si in arhiva Oficiului de Cadastru. Prin urmare, vecinii unei proprietati pot sa intabuleze, intentionat sau nu, suprafete mai mari, astfel ca, inainte de a cumpara, e recomandat ca o firma de cadastru sa iti traseze limitele de proprietate si sa verifice daca geometria din acte e aceeasi cu cea de la fata locului (forma si dimensiunea terenului, locul exact in care e amplasat samd.). Noua ni s-a intamplat de multe ori sa constatam aceste situatii si sa evitam, pentru clientii nostri, plata unor metri patrati care, de fapt, nu (mai) existau in realitate;
3. Limitele de proprietate “sensibile’
O alta particularitate, derivata de asemenea din pretul mare al imobilelor, este reprezentata de situatiile conflictuale dintre vecini, care, de multe ori, se cearta pe diferente de limite de proprietate de cateva zeci de centimetri. Cu ce te poate afecta? Cu siguranta nu iti doresti sa cumperi o casa cu curte sau un teren si sa descoperi ulterior ca gardul a fost mutat, ca relatia cu unul din vecini e tensionata sau, mai rau, ca exista un litigiu (actiune legala) in curs, legat de limitele de proprietate ale imobilului. Ce e de facut? In primul rand, intreaba proprietarul si, apoi, incearca sa iti cunosti viitori vecini inainte de a incheia tranzactia. Din pacate, nu exista o modalitate oficiala prin care sa poti verifica litigiile in curs, daca acestea nu au fost finalizate, deci cel mai bine este sa ai o discutie cu fiecare din acestia;
4. Registrul de transcriptiuni si inscriptiuni
Stim ca pare un termen vechi si, de fapt, asta si este: se refera la o procedura invechita, care nu mai e de actualitate dar care poate fi utila pentru verificarile realizate de inspectorii OCPI. Mai concret, pana in anul 1996, in zona de sud a tarii, inclusiv in Ilfov si Bucuresti, imobilele nu aveau carte funciara, ci drepturile de proprietate asupra acestora erau trecute pe numele proprietarilor in aceste registre, care erau tinute pe langa fiecare judecatorie. Prin urmare, daca cineva dorea sa afle situatia unei case sau a unui teren, trebuia sa faca o verificare in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni de la judecatoria din zona arondata.
Cu ce te ajuta sa stii asta? Pentru ca, pentru imobilele cu acte de proprietate mai vechi, pentru care nu s-au intocmit lucrari de cadastru intre timp, se mai pot consulta inca aceste registre, in functie de numele actualilor/fostilor proprietari si, inclusiv, se pot descoperi sarcini asupra proprietatii (ipoteci, imposibilitate de instrainare samd.)
5. Retragerile
Ilfovul este zona din tara in care se construieste poate cel mai mult in extravilan (care intre timp a devenit intravilan), insa, nu peste tot a fost lasat spatiu pentru drumuri publice de catre dezvoltatorii imobiliari. Astfel ca, dupa ce ai cumparat/construit o casa, te poti trezi in situatia in care trebuie sa donezi teren catre Primarie pentru ca drumul sa fie latit. De ce e importanta aceasta informatie? In momentul in care vei solicita serviciile unei firme de cadastru pentru a face trasarea la fata locului, poti verifica si care este retragerea pe care ar trebui sa o cedezi primariei, pentru a sti de la inceput cat teren vei pierde cu aceasta operatiune. Totusi, nu este un lucru rau pentru ca, in caz contrar, drumul nu poate fi latit, dar, cel mai indicat este sa incerci sa negociezi un pret mai bun cu actualul proprietar sau cu dezvoltatorul pentru bucata de teren pe care o vei ceda pe viitor.
Speram ca acest articol ti-a fost de folos si te invitam sa consulti si restul materialelor noastre de pe blog, pentru ca, atunci cand intelegi mai bine, rezolvi mai usor!
Bineinteles, daca ai vreo intrebare sau ai nevoie de servicii de cadastru in Bucuresti sau Ilfov, ne poti contacta fara probleme, iar unul din colegii nostri iti va raspunde de indata cu toate informatiile pe care trebuie sa le cunosti in legatura cu lucrarea ta!