Te gandesti sa investesti intr-un teren sau ai gasit deja casa visurilor tale, in care iti doresti sa te muti cat mai repede? Inainte de a “face” actele, e bine sa te documentezi si sa verifici imobilul pe care urmeaza sa il cumperi, ca sa nu iti para rau mai apoi.
Am pregatit o lista cu cele mai importante considerente de care trebuie sa tii cont, fie ca vei achizitiona imobilul din fonduri proprii, fie ca vei apela la un credit, precum cel contractat prin programul “Noua Casa”.
Iata asadar ce ai de facut:
Verifica actele de proprietate
Daca ofeta unui teren ti se pare atractiva, ba chiar uneori prea buna ca sa fie adevarata, cere actele de proprietate si apeleaza la o firma de geodezie pentru a le verifica dar si pentru a primi un extras de carte funciara valabil (extrasele de carte funciara au valabilitate de 30 zile).
Este modalitatea cea mai rapida prin care poti afla daca exista probleme cu imobilul respectiv, cum ar fi: greseli de redactare (numar sau strada gresite) sau sarcini (ipoteci, interdictii de instrainare, servitute de trecere etc.).
Asigura-te ca realitatea de pe teren e aceeasi cu cea din acte (inainte de a cumpara)
Din experienta noastra, nu de putine ori am avut surpriza sa mergem la o trasare, dupa incheierea unei tranzactii, la care proprietarul sa constate ca a cumparat un teren pozitionat mai in stanga sau mai in dreapta sau, mai rau de atat, un teren aflat cu totul in alta parte a localitatii. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, e datoria ta sa apelezi la o firma de geodezie inainte de a cumpara terenul! Concret, aceasta va transpune limitele de cadastru (geometria) din documentele de proprietate in teren, ca tu sa fii sigur ca terenul pe care proprietarul ti l-a aratat este acelasi cu cel pe care il vei achizitiona – aceasta procedura mai e cunoscuta si ca intarusare sau trasarea limitelor de proprietate.
Afla ce poti face cu terenul tau!
Un alt aspect important al discutiilor preliminare incheierii contractului de vanzare-cumparare al unui teren este si obtinerea certificatului de urbanism pentru construire! Proprietarul terenului trebuie sa iti furnizeze acest document, iar tu trebuie sa citesti cu atentie toate detaliile acestuia: asa vei afla cati metri patrati ai voie sa construiesti si in ce zona a terenului. In plus, vei sti si care sunt reglementarile urbanistice din zona respectiva, precum nivelul maxim de inaltime la care ai voie sa construiesti sau retragerea de la strada. Nu in ultimul rand, vei sti daca exista interdictia de a construi din cauza unei tevi de utilitati sau stalp de electricitate, in eventualitatea in care sunt amplasate pe proprietate, in subteran sau in imediata apropiere a acesteia.
Protejeaza-ti proprietatea
Daca totul a mers bine pana in acest punct si ai incheiat tranzactia, mai urmeaza un pas inainte sa consideri ca e totul rezolvat: imprejmuirea proprietatii. Daca intarusarea s-a facut deja inainte de cumpararea terenului, mai trebuie doar sa ridici gardul.
Daca totusi nu ai apelat la o firma de geodezie pentru trasarea limitelor terenului tau inainte de semnarea contractului, acum e momentul sa o faci. Aceasta iti va indica unde sa bati tarusii la limitele proprietatii si, apoi, in functie de acestia, poti sa construiesti gardul. Multe din neintelegerile dintre proprietari au legatura tocmai cu limitele de proprietate asa ca, odata ce stii sigur ce ai cumparat, nu ai de ce sa amani delimitarea clara a terenului tau.
De ce mai trebuie sa tii cont in cazul terenurilor agricole?
Daca vrei sa cumperi repede un teren agricol, asigura-te ca proprietarul acestuia a anuntat la primaria din localitate intentia de a-l vinde. In acest caz, legea ii favorizeaza pe vecinii acestuia, astfel ca, in termen de 30 zile de la publicarea anuntului la primarie, acestia au prioritate in cumpararea terenului.
Ce ai de facut daca achizitionezi un apartament?
Am detaliat pasii preliminari achizitiei unui teren, asa ca e momentul sa le dam sfaturi utile si viitorilor proprietari de apartamente. Si acestia vor trebui sa verifice actele de proprietate insa, in locul trasarii limitelor, vor trebui sa verifice releveul locuintei, mai ales daca vor sa solicite un credit imobiliar!
Atentie! Orice diferenta intre ceea ce apare in planul/releveul locuintei si realitate va duce la respingerea dosarului de creditare de catre evaluatorul bancii!
Si, chiar daca vei cumpara casa din fonduri proprii, tot nu ai vrea sa afli ulterior ca ai cumparat o suprafata impartita diferit sau care are alte probleme, greu de remediat pe viitor.
Ai orice alta intrebare legata de cumpararea unui imobil sau de alta situatie din domeniul cadastrului? Scrie-ne si explica-ne pe scurt despre ce e vorba. Vom incerca sa iti oferim solutia potrivita si, daca poate fi de interes si pentru alti cititori, o vom include in articolul de fata sau o vom prezenta intr-un material separat.