Ai aflat ca urmeaza sa se implementeze cadastrul gratuit si in localitatea ta si esti nerabdator sa stii cand iti vei primi extrasul de carte funciara actualizat?

Realist vorbind, in 2 ani de zile. Stim ca suna mult si pare ca lucrurile se misca greu dar, pe masura ce vei parcurge acest articol, vei intelege care sunt provocarile.

In primul rand, trebuie sa intelegi cum functioneaza alegerea localitatilor sau, in unele cazuri, a sectoarelor unde se va face cadastru sistematic. Fondurile necesare unui astfel de proiect vin, in 90% din situatii, de la Agentia Nationala pentru Cadastru si Carte Funciara, care evalueaza primariile locale in functie de anumite considerente si decide in ce localitati se va face cadastru sistematic.

Dar, fiindca am adus vorba mai sus si despre sectoarele cadastrale, facem o mica paranteza si explicam diferenta dintre “cadastrul pe toata localitatea, sau pe tot UAT-ul” ( UAT – unitate administrativ-teritoriala, cum se spune in jargonul profesional) si “cadastrul realizat la nivel de  sector cadastral”. Ce este un sector cadastral? Este o zona dintr-o localitate delimitata de elemente fixe ale terenului care pot fi drumuri, ape, cai ferate etc. Aceste sectoare sunt deja stabilite in cadrul fiecarei localitati.

In cazul cadastrului realizat la nivel de sector cadastral, fondurile vin tot de la ANCPI, insa hotararea se ia local, de catre fiecare Primarie impreuna cu Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Departajarea sectoarelor cadastrale dintr-o localitate se face astfel: intaietate au sectoarele cu terenuri extravilane, apoi sectoarele cu imobile mixte (extravilan si intravilan) si, la final, sectoarele doar cu intravilan. Aici e important de mentionat ca, daca in localitatea ta nu s-au finalizat lucrari la sectoare cadastrale care contin terenuri extravilane, nu se vor putea face lucrari la sectoarele cadastrale cu terenuri in intravilan. Cadastrul sistematic la aceste sectoare este la fel de important ca cel pe o intreaga localitate pentru ca, la final, tu, ca cetatean, ai acelasi beneficiu: o lucrare gratuita care reflecta realitatea din teren.

Revenind la etapele unei astfel de lucrari, iata care sunt acestea:

  • Contractarea lucrarii – e bine de stiut ca o lucrare de cadastru sistematic nu este realizata de catre institutiile statului, ci de catre firme de geodezie, autorizate ANCPI, care trebuie sa participe la o procedura de achizitie publica pentru a contracta proiectul. In aceasta etapa, tu ca cetatean nu ai nimic de facut insa, daca ai vreo interactiune cu autoritatile din localitatea ta, poti sa intrebi daca si cand urmeaza sa inceapa o astfel de lucrare;
  • Informarea cetatenilor – dupa ce a contractat lucrarea de cadastru sistematic, firma de geodezie in cauza este obligata sa faca o campanie de informare pe raza intregii localitati/a sectorului cadastral, dupa caz, pentru ca locuitorii din zona sa stie ca urmeaza sa inceapa cele mai importante etape ale proiectului, care ii privesc direct. Campania de informare include materiale printate precum postere si flyere, care au acelasi continut si grafica indiferent de localitatea din Romania in care sunt distribuite. Acum e momentul in care trebuie sa te informezi cu privire la inceperea lucrarii asa ca, daca vezi aceste materiale in localitatea ta, ii poti intreba fie pe cei pe care le impart fie pe reprezentantii Primariei cand urmeaza sa se deruleze urmatoarele etape;
  • Masurarea imobilelor – aceasta e una din cele mai importante etape in ceea ce te priveste pentru ca, in cazul cadastrului sistematic, primeaza realitatea din teren. Ce inseamna asta? Noile dimensiuni oficiale ale terenului tau, dar si alte caracteristici importante (se poate constata de exemplu ca s-a schimbat categoria de folosinta a imobilului – in mod normal trebuie sa platesti pentru documentatia cadastrala aferenta acestei modificari, dar, daca se face in cadrul lucrarii de cadastru sistematic, procedura este gratuita), vor fi stabilite in urma masuratorilor realizate la fata locului.

Echipa de masuratori a firmei de geodezie care executa lucrarea va veni sa iti masoare imobilul/imobilele (daca ai mai multe) si trebuie sa le permiti accesul in interiorul proprietatii. Chiar daca masuratorile nu se fac pe baza de programare, poti lua legatura cu firma de geodezie pentru a stabili de comun acord cand pot veni. In functie de dimensiunea terenului, a casei dar si a celorlalte elemente care exista (copaci, dependinte etc.) masuratoarea va dura intre 15 minute si o ora.

  • Colectarea actelor – desi exista firme de geodezie care colecteaza documentele de la proprietarii imobilelor atunci cand vin sa faca masuratorile, cele mai multe prefera sa le colecteze ulterior, intr-un loc public din localitate, precum Primaria. Oricare ar fi situatia in localitatea ta, trebuie sa pregatesti urmatoarele documente: actele doveditoare ale dreptului de proprietate (Titlu de proprietate, Certificat de mostenitor sau Contract de vanzare-cumparare) in copie legalizata (legalizarea documentelor nu este obligatorie daca in respectiva localitate nu exista un notariat public) si actele de identitate si de stare civila, in copie.
  • Prelucrarea informatiilor – pe baza masuratorilor efectuate si a documentelor stranse de la proprietari, firma de geodezie va incepe prelucrarea informatiilor, etapa a carei durata variaza in functie de numarul de imobile existente in respectiva localitate/sector cadastral. Nu ai nimic de facut in aceasta etapa si nici in cea urmatoare;
  • Depunerea lucrarii la OCPI – dupa ce finalizeaza prelucrarea informatiilor, firma de geodezie depune la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara local documentele tehnice (Registrul Cadastral al imobilelor, Opisul alfabetic al titularilor si planul cadastral), care vor fi analizate de catre reprezentantii acestei institutii publice in functie de anumite considerente – corelarea datelor juridice deja existente cu realitatea din teren si concordanta dintre vechile evidente de cadastru cu cele noi;
  • Afisarea publica a documentelor tehnice & Primirea contestatiilor – daca OCPI considera ca documentele tehnice depuse de firma de geodezie sunt corecte, acestea sunt afisate la Primaria din localitatea ta. Aceasta este, credem noi, cea mai importanta etapa dintr-o lucrare de cadastru general pentru ca este momentul in care proprietarii pot verifica informatiile care ii privesc. Prin urmare, este foarte important sa te duci personal si sa parcurgi toate datele legate de imobilele tale afisate (dimensiuni, limite de proprietate, incadrare teren samd) pentru a te asigura ca sunt conforme cu realitatea. Asa cum am spus, scopul acestui proiect de amploare este sa actualizeze cat mai multe din imobilele din Romania conform cu realitatea din teren. De exemplu, daca in trecut aveai 1000mp in actul de proprietate si, odata cu noua limita a proprietatii (gard, canal etc.) ai 1100 mp, este corect si legal ca noul extras de carte funciara sa reflecte aceasta realitate. Atentie! Acesta este un exemplu intamplator pentru a intelege mai bine aceasta etapa, insa, in realitate, exista foarte multe variabile din cauza carora, in loc de 1100 mp, poti sa ramai tot cu 1000 mp, daca te confrunti cu o situatie asemanatoare. Tocmai de aceea, atunci cand te duci la Primarie sa verifici corectitudinea datelor, este recomandat sa discuti cu reprezentantii institutiei dar si ai firmei de geodezie despre nelamuririle tale. In eventualitatea in care nu esti multumit de informatiile afisate, ai optiunea de a face o contestatie – trebuie sa completezi o cerere de rectificare si sa depui si documentele justificative, care sa iti sustina argumentele (ai la dispozitie 60 zile pentru depunerea contestatiei, cele 60 zile calculandu-se din prima zi de afisare a documentelor tehnice). Daca nu ai nemultumiri, inseamna ca mai ai putin de asteptat pana cand iti vei primi extrasul de carte funciara actualizat fiindca mai exista doar o etapa de parcurs;
  • Solutionarea contestatiilor – dupa cele 60 de zile, timp in care contestatiile pot fi depuse, acestea ajung la OCPI care ofera o solutie pentru fiecare situatie. Reprezentantii OCPI sunt asadar cei care iti vor trimite acasa un document oficial cu solutia primita;
  • Deschiderea noilor carti funciare – aceasta etapa presupune inchiderea cartilor funciare vechi si deschiderea celor noi, care vor fi inmanate proprietarilor de catre reprezentantii Primariei. Practic, din acest moment vei putea vinde, construi sau face orice alta tranzactie oficiala ai nevoie si, in primul rand, vei fi proprietar cu drepturi depline asupra imobilelor tale.

 

Speram ca acest articol ti-a fost de folos si te invitam sa ne urmaresti in continuare daca vrei sa afli care sunt principalele situatii care pot fi rezolvate prin intermediul cadastrului sistematic si cati bani poti economisi daca alegi sa te informezi la timp.