Daca citesti acest articol inseamna ca ai auzit cu siguranta de expresia “cadastru gratuit” sau, corect din punct de vedere al exprimarii oficiale, “Programul National de Cadastru si Carte Funciara”, si vrei sa afli mai multe despre acest subiect.
Fie ca in localitatea ta se deruleaza deja cadastrul sistematic fie ca urmeaza sa inceapa, este important sa stii ce inseamna, care sunt pasii unui astfel de proiect, ce ai tu de facut si, cel mai important, cu ce te poate ajuta!
Fiindca, pe langa faptul ca e gratuit, vine la pachet cu multe alte beneficii. Asa ca iti recomandam sa citesti cu atentie acest material, dar si urmatoarele din aceasta serie, si sa aplici apoi ce iti explicam aici.
Sa incepem insa cu niste informatii de context, mai exact cu definitia acestui tip de lucrari si cu istoricul acestora in tara noastra.
In primul rand, termenii “cadastru sistematic”, “cadastru general” sau “cadastru gratuit” fac referire la acelasi lucru si anume la procesul de actualizare sau inregistrare a datelor legate de imobile (terenuri cu sau fara constructie) pe intreaga suprafata a unei localitati din Romania (sau uneori doar de pe suprafata unui sector cadastral dintr-o localitate).
Daca ar fi sa facem o comparatie usor de inteles am putea spune ca acest proces seamana cu cel de curatenie in frigider. Stim ca aceasta comparatie va starni zambete si va ridica sprancene dar misiunea noastra este sa facem acest domeniu accesibil pentru cat mai multa lume astfel ca oamenii trebuie sa aiba o reprezentare vizuala a fiecarui termen in parte. Si, daca stam sa ne gandim, se aplica foarte bine: unele alimente au expirat, unele au dimensiuni mai mici, iar altele noi au aparut, in raport cu acum doua saptamani. Atunci cand vorbim insa despre cadastru sistematic acesta se face o data si apoi se actualizeaza la o anumita perioada de timp, dar vizeaza tocmai aceste schimbari care apar pe raza unei localitati: imobile noi, schimbarea unor proprietari sau alte modificari precum categoria de folosinta a unor terenuri.
Ce se intampla dupa realizarea cadastrului sistematic intr-o localitate sau intr-un sector cadastral (o parte dintr-o localitate)? Fiecare imobil va fi inscris in Sistemul Integrat de Cadastru si Carte Funciara, in conformitate cu realitatea din teren, respectiv masuratorile efectuate la fata locului, precum si cu documentele existente, respectiv documentele care exista la Primarie si la Oficiul de Cadastru dar si documentele pe care le pui la dispozitia firmei care realizeaza lucrarile de cadastru sistematic. Ulterior realizarii cadastrului sistematic, vei primi un extras de carte funciara care reflecta ceea ce detii in realitate.
Mai concret, beneficiile de care te vei putea bucura sunt:
- Poti dobandi posesia asupra terenurilor si caselor, in anumite conditii – in baza unei adeverinte eliberate de primarie se poate nota posesia, iar, in cazul in care aceasta nu e contestata timp de 3 ani, vei deveni proprietar;
- Fiecare proprietate pe care o detii pe raza localitatii unde se face cadastru se intabuleaza gratuit;
- Iti vei cunoaste limitele de proprietate, care vor reflecta realitatea din teren;
- Tot pe baza realitatii din teren, care primeaza si care se constata in momentul vizitei echipei de cadastru, atributele proprietatii tale (suprafata terenului, categoriile de folosinta ale parcelelor, suprafata constructiei, destinatia constructiei, regimul de inaltime al constructiilor), se pot modifica, iar noile valori vor fi inscrise in cartea funciara;
- Localitatea ta va putea accesa mult mai facil fonduri in vederea investitiilor publice (drum, apa, canal), iat tu vei putea obtine fonduri in vederea investitiilor private (afaceri proprii);
- Vei putea face succesiunea gratuit, ulterior finalizarii lucrarii de cadastru general.
In Romania cadastrul sistematic este cu atat mai necesar si util cu cat majoritatea terenurilor din tara noastra nu detin documentatie cadastrala. Da, stim ca este surprinzator, insa statisticile oficiale confirma aceasta stare de fapt.
Este important de mentionat ca toate aceste lucrari se deruleaza datorita Programului National de Cadastru si Carte Funciara, initiat in 2015 si care se va intinde pana in 2023. Astfel, pe parcursul celor 8 ani, ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara), institutia care sustine acest program, si-a propus sa contribuie la intabularea a cat mai multe locuinte si terenuri din tara noastra, asa ca sunt mari sanse ca si tu sa beneficiezi de cadastru gratuit.
Iti pregatim o serie intreaga de articole legate de cadastru gratuit, asa ca urmareste-ne in continuare daca vrei sa afli care sunt pasii unui astfel de proiect, ce intrebari sa pui firmei de cadastru care executa lucrarea de cadastru pe raza localitatii tale, ce ai de facut, in functie de specificul situatiei imobilului tau, si cat va dura sa primesti extrasul de carte funciara actualizat.