Un imobil a ramas in folosinta ta de la bunici sau parinti si ai vrea sa rezolvi situatia astfel incat sa devii proprietarul de drept al acestuia?

Daca in localitatea in care se afla casa sau terenul se desfasoara cadastru general, lucrurile vor sta mai simplu si, pentru a rezolva situatia, te invitam sa citesti acest material, pe care ti l-am pregatit deja: link articol

Daca insa lucrarile de cadastru general nu vor incepe prea curand, exista o alta varianta prin care poti dobandi acte de proprietate asupra imobilului tau, iar aceasta este notarea posesiei! Ce inseamna notarea posesiei, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si cat timp trebuie sa astepti pana devii proprietarul legal al imobilului?

Ti-am pregatit un rezumat al celor mai importante informatii, mai jos.

Notarea posesiei este procedura prin care autoritatile statului, respectiv oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, iau la cunostinta despre cererea unui posesor de drept asupra unui imobil si o noteaza in cartea funciara . Dupa aceasta notare, mai trebuie sa treaca insa o perioada destul de mare de timp, respectiv 3 ani, pentru ca autoritatile sa se asigure ca nu mai apar si alte cereri ( de la alti mostenitori) sau litigii pe respectivul imobil, inainte sa fie fie inscris dreptul de proprietate.

Daca totusi te hotarasti sa apelezi la aceasta metoda pentru a deveni proprietar oficial, iata care sunt pasii pe care ii ai de urmat:

  • Va trebui sa soliciti un certificat de la primaria din care sa rezulte ca posesorul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar şi că terenul/constructia nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale. Ce este important de mentionat aici: sa fi platit impozitele si taxele locale pentru respectivul imobil in ultimii ani!
  • Va trebui sa obtii un proces-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;
  • Va trebui sa dai o declaraţie pe propria răspundere prin care sa declari ca esti proprietar;
  • Va trebui sa lucrezi cu o firma de cadastru, care sa masoare terenul, sa realizeze un dosar cu documentatia cadastrala de prima inscriere (pe langa cele mentionate mai sus se mai adauga copii ale CI, certificat fiscal, certificat de casatorie legalizat) si sa il depuna la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.

De aici inainte, trebuie doar sa astepti, pentru ca, daca nu apar alti mostenitori sau litigii pe teren, vei putea deveni proprietar, dar doar dupa 3 ani dupa momentul notarii posesiei in cartea funciara. Totusi, chiar daca termenul legal e lung, beneficiile sunt pe masura, fiindca, ulterior, vei primi Extrasul de Carte Funciara in care iti va fi recunoscut dreptul de proprietate.

Alte 3 aspecte cheie de retinut!

  1. Daca ti-ai construit o casa pe terenul pentru care soliciti posesia, si poti dovedi legalitatea constructiei prin acte doveditoare (autorizatie de constructie, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, certificatul de atestare a edificarii constructiei etc.), dreptul de proprietate asupra casei va aparea in cartea funciara a terenului.
  2. In cazul in care esti posesor impreuna cu mai multe persoane (frati, verisori, copii etc.), toti posesorii vor trebui sa declare cota parte si sa prezinte documentele personale (copie CI, certificat de casatorie legalizat, certificat fiscal etc.).
  3. Daca exista acte, chiar si de mana, care pot confirma posesia (de exemplu, bunicul tau a cumparat terenul acum 50 ani cu un act de vanzare –cumparare scris de mana), este important sa le adaugi la dosarul de notarea poseriei, fiindca pot contribui la aprobarea cererii tale.