Bun-venit in sectiunea de articole a site-ului Academiadecadastru.ro, o sectiune in care ne propunem sa iti facem viata mai buna.

Stim ca cel mai probabil vei avea nevoie de lucrari de cadastru de cateva ori pe parcursul vietii dar utilitatea acestui domeniu merge mult dincolo de “actele” pe care le primesti de la autoritati: poti economisi timp si bani daca vei intelege cum functioneaza fiecare situatie in care te vei afla si vei lua decizia potrivita.

Vei putea comunica, de exemplu, mai usor cu cei care fac lucrari de cadastru general pe raza localitatii tale, vei construi corect, daca incepi un santier, sau vei sti ce sa verifici inainte sa cumperi un teren, pentru a nu te trezi cu o suprafata mai mica in realitate, in raport cu actele.

Bineinteles, acestea sunt doar o mica parte din subiectele pe care le vom aborda, dar speram ca ti-am starnit curiozitatea sa citesti mai departe si sa ne urmaresti in continuare.

Revenind la subiectul primului articol, legat de lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte de a incepe o lucrare de cadastru, ti-am pregatit mai jos 5 recomandari usor de urmat, care te vor ajuta sa te orientezi si sa alegi in cunostinta de cauza specialistii cu care vei lucra:

  1. Familiarizeaza-te cu termenii din domeniu. Daca nu ai rabdare sau timpul te preseaza, pana cand vom publica mai multe materiale detaliate despre fiecare din acestia, poti vizita categoria Servicii de pe site-ul nostru, unde vei gasi definitii simplu formulate ale celor mai importante lucrari de cadastru care se pot face;
  2. Dupa ce ai inteles termenii care te interesau cere oferte de la specialisti. Pentru a-ti fixa in minte ce ai de facut in continuare, cel mai bine este sa ceri oferte scrise, fiindca dupa o discutie telefonica s-ar putea sa uiti anumiti termeni tehnici sau denumiri de documente oficiale;
  3. Cand ceri oferta, nu uita sa mentionezi tipul de lucrare pe care vrei sa il faci, istoricul situatiei, daca e cazul, si sa anexezi toate actele de care dispui pana in acel moment. In acest punct, este foarte important sa detaliezi situatia pentru a primi un deviz corect, dar si pentru a nu avea surprize pe parcurs;
  4. Urmeaza primirea si studierea ofertelor, iar aici trebuie sa tii cont de un aspect esential: nu pretul ar trebui sa primeze ci calitatea lucrarii executate si, nu in ultimul rand, timpul de executie. Asadar, daca nu ai primit aceste informatii de la firmele contactate in mailul initial, nu ezita sa ceri lamuriri: se vor deplasa pentru masuratori? cand anume? cat estimeaza ca va dura eliberarea lucrarii? ce piedici pot interveni? samd.;
  5. Fii atent la costurile ascunse si pune intrebari legate de eventualitatea nefericita in care, din varii motive, lucrarea ta poate primi nota de completare sau de respingere. Aici e important de mentionat ca exista sansa ca vina sa nu apartina firmei de cadastru cu care ai lucrat, ci sa fie vorba despre o situatie legata de interpretarea diferita a unor prevederi legale, insa, chiar si asa, pentru tine conteaza cel mai mult ce se intampla in continuare. O firma serioasa ar trebui sa aiba conditii speciale pentru clientii care au nevoie ulterior de servicii suplimentare. De asemenea, ar trebui sa te anunte daca nu detii toate actele necesare si sa amane depunerea lucrarii pana la strangerea acestora.

Acum ca ai facut acest studiu preliminar, e momentul sa alegi expertii cu care vei lucra asa ca te sfatuim sa iei in considerare intreaga interactiune avuta cu acestia: timpul de raspuns, felul in care ti-au explicat ce urmeaza sa faca, dar si atentia cu care au citit documentatia trimisa de tine. “Pregateste terenul” urmand pasii de mai sus, pentru ca apoi sa nu ai batai de cap sau un timp de asteptare prea mare.

Ti-a placut articolul nostru? Recomanda-l si prietenilor tai!

! Ne propunem sa informam si sa educam bazandu-ne pe experienta insumata a echipei noastre care, de-a lungul anilor, a interactionat cu mii de romani carora le-a explicat o buna parte din subiectele abordate aici. Suntem insa deschisi sugestiilor, recomandarilor de viitoare articole, pe care le asteptam la contact@academiadecadastru.ro.