SERVICII DE CADASTRU
Ai un proiect cu care te putem ajuta?
Primul si cel mai important serviciu pe care il oferim clientilor nostri este consultanta: experienta acumulata pana acum ne-a permis sa stabilim o modalitate de lucru eficienta, prin care clientii sa inteleaga etapele realizarii unei lucrari, iar noi sa primim toate informatiile de care avem nevoie inca de la inceput.
Prin urmare, cand alegi sa lucrezi cu ACADemia, alegi sa intelegi si sa rezolvi usor!
Cadastru
La fel cum fiecare dintre noi este identificat printr-un CNP, acelasi lucru este valabil si pentru imobile, fie ca vorbim despre cladiri, terenuri sau apartamente, care sunt insa identificate cu numere cadastrale.
Cadastrul este asadar mijlocul prin care se realizeaza sistemul de evidenta a imobilelor de pe un teritoriu administrativ, iar acestea sunt inregistrate in “Cartea funciara” atat pe baza masuratorilor efectuate la fata locului, cat si pe baza actelor juridice doveditoare ale dreptului de proprietate.
Teoretic, lucrarile de cadastru nu sunt obligatorii, dar, practic, nu veti putea vinde un imobil sau face un imprumut bancar cu ipoteca daca datele din “Cartea funciara” ale respectivului imobil nu sunt actualizate.
Prin urmare, orice imobil neinregistat pana in acel moment trebuie inregistrat, iar imobilele deja inregistrate, dar care sufera schimbari de suprafata, proprietar samd., trebuie actualizate, in ambele situatii inregistrarea sau actualizarea realizandu-se in evidentele oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara.
Expertii ACADemia se ocupa de intocmirea documentatiilor cadastrale, precum si de lucrari de cadastru sistematic, iar criteriile in functie de care evaluam succesul unui proiect nu sunt legate doar de aprobarea lucrarii, ci si de timpul de executie.
Documentatiile cadastrale pe care le putem face pentru dumneavoastra sunt:
- Prima înregistrare în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară
- Apartamentari, reapartamentari, subapartamentari
- Alipire/dezlipire UI
- Intocmire relevee
- Actualizare documentatii cadastrale
- Actualizare limita de proprietate
- Actualizare suprafata imobil
- Actualizare categorie de folosinta
- Actualizare destinatie imobil (intravilan sau extravilan)
- Inscriere constructie nou edificata
- Actualizare documentatie cu relevee interioare
- Sistari carti funciare colective
- Dezmembrari
- Realizare planuri topografice in vederea obtinerii DTAC,PUD, PUZ, PUG
- Alipiri
- Extrase CF
- Certificat energetic
Vrei sa afli mai multe despre lucrarile de cadastru? Vizitea sectiunea Articole unde vei gasi informatii concrete si legislatie la zi despre cele mai populare lucrari de documentatie cadastrala! Citeste mai mult
Cadastru sistematic
In ultimii ani, cadastrul sistematic a capatat notorietate la nivel national, odata cu primele lucrari finalizate si, mai ales, odata cu avantajele concrete de care o parte din locuitorii tarii se bucura.
Ce este insa cadastrul sistematic si la ce foloseste el?
Este vorba despre o lucrare de amploare, care se realizeaza la nivelul unei intregi localitati sau intr-unul sau mai multe sectoare cadastrale din aceasta, si care presupune masuratori ale intregii suprafete, strangerea actelor care dovedesc proprietatea asupra cladirilor si terenurilor de la locuitorii din zona si, ulterior, dupa analiza tuturor informatiilor stranse si rezolutiile oferite de oficiile de cadastru, emiterea extraselor de carte funciara care sa reflecte realitatea din teren.
Cadastrul sistematic este util mai ales in cazurile in care o mare parte a locuitorilor dintr-o localitate nu si-au intabulat pana la acel moment locuintele sau terenurile sau nu au realizat anumite demersuri legale (mosteniri, acte vanzare-cumparare samd.), intrucat, practic, “aduce la zi” intreaga situatie cadastral-administrativa din acea localitate.
Cadastrul sistematic este deasemenea util in cazul proprietarilor care au deja carte funciara deschisa, dar si in cazul locuitorilor care nu detin acte de proprietate. In cazul primei situatii, legislatia in vigoare pe care se bazeaza lucrarile de inregistrare sistematica permite actualizarea cadastrelor initiale, intrucat primeaza realitatea din teren. In cazul celei de-a doua situatii, se permite “notarea posesiei”, o procedura prin care, in lipsa actelor de proprietate, daca persoana in cauza poate dovedi posesia asupra imobilului, primaria elibereaza o adeverinta, iar, dupa 3 ani, respectivei persoane i se intabula dreptul de proprietate, cu conditia ca in acea perioada acesta sa nu fie contestat.
Un alt avantaj important pentru locuitori este faptul ca lucrarile de cadastru sistematic sunt gratuite, fiind un demers la nivel national care isi propune sa actualizeze cat mai multe imobile de pe intreaga suprafata a Romaniei.
Specialistii Academia de Cadastru ofera unele din cele mai competitive pachete de servicii la nivel national pentru lucrarile de Cadastru sistematic, pachete de servicii care pot fi achizitionate atat de unitati teritorial administrative, cat si de alte companii din domeniu care vor sa subcontracteze intreaga lucrare sau sa eficientizeze timpii petrecuti in analiza si prelucrarea datelor, ulterior etapei de masuratori.
Serviciile pe care Academia de Cadastru le poate oferi administratiilor locale sunt:
- Cadastru sistematic pentru o intreaga unitate administrativ teritoriala;
- Cadastru sistematic la nivel de sectoare cadastrale – un sector cadastral este o parte dintr-o unitate administrativ – teritoriala definita de elemente fixe din teren (cai ferate, ape, drumuri)
Pachetele de servicii pentru companii sunt:
- Academia Complet – Preluarea intregii lucrari de cadastru sistematic, pentru un intreg UAT sau unul sau mai multe sectoare cadastrale, incluzand toti pasii de implementare ai acesteia;
- Academia Digital – Preluarea componentei digitale a proiectului: intocmirea documentelor tehnice digitale, in urma primirii actelor de proprietate scanate si a planului prelucrat conform cu masuratorile, realizarea si predarea fisierelor catre OCPI, precum si mentinerea legaturii cu Birourile de Inregistrare Sistematica, in vederea avizarii lucrarii.
Geodezie
Potrivit reprezentarii general cunoscute, Pamantul are forma unui glob perfect delimitat si simetric, insa, in realitate, acesta este un geoid, care sufera anumite modificari de suprafata si altitudine in permanenta, in functie de anumiti factori.
Geodezia este stiinta care presupune cunoasterea in detaliu a formei si dimensiunilor Pamantului, precum si determinarea anumitor coordonate, in sisteme de referinta bine stabilite.
Informatiile obtinute prin masuratori complexe sunt integrate apoi in retele geodezice, locale sau internationale, utile pentru crearea unor harti sau planuri complexe.
Mai putin utile pentru utilizatorii individuali, aplicatiile practice ale geodeziei sunt extreme de folositoare pentru autoritatile statului si companii, intrucat stau la baza oricarui proiect de anvergura: contructia de cladiri cu suprafete mari, poduri, baraje, precum si in proiecte de infrastructura.
Specialistii Academia de Cadastru au realizat zeci de lucrari complexe de geodezie de-a lungul anilor si, in plus, participa constant la sesiuni stiintifice pentru a fi la curent cu noutatile din domeniu, astfel ca pot face pentru dumneavoastra urmatoarele lucrari, la cele mai inalte standarde de calitate:
- Realizarea si indesirea retelelor geodezice
- Realizarea retelelor de nivelment
- Masuratori GNSS de mare precizie
Topografie
Topografia este cu siguranta una din cele mai cunoscute ramuri ale geodeziei datorita utilitatii sale practice si anume masuratorile.
Astfel, masuratorile realizate pentru a determina suprafata unui teren intra in categoria lucrarilor de topografie, care insa pot fi mult mai complexe – ca de exemplu lucrarile de topografie inginereasca.
Topografia inginereasca presupune realizarea de masuratori si trasari necesare pentru proiectarea, executia si utilizarea cladirilor.
Prin urmare, veti avea nevoie de masuratori pentru realizarea planurilor topografice, in etapa de proiectare a unei constructii, de trasare a punctelor pentru aplicarea in teren a proiectului, in etapa de executie a constructiei, si de masuratori ulterioare finalizarii proiectului, in etapa de urmarire in timp a constructiei.
Expertii ACADemia pot realiza orice tip de lucrare de topografie, inclusiv de topografie inginereasca:
- Realizarea masuratorilor de specialitate
- Realizarea planurilor topografice in vederea obtinerii CU, PUG, PUD, PUZ si PAC
- Trasari in teren ale planurilor ingineresti si urmarirea acestora
- Urmarirea deplasarilor si a deformatiilor verticale ale constructiilor
- Asistenta topografica
- Ridicari topografice
Exproprieri
Expropierea este un termen asociat mai degraba cu domeniul juridic, precum si cu administratiile publice, dar cu toate acestea firmele de cadastru au un rol extrem de important in bunul mers al acestei proceduri.
Ce inseamna insa mai exact expropierea? Este o procedura demarata doar de catre autoritati ale statului, care pot fi nationale, regionale sau locale, in vederea realizarii unor proiecte de utilitate publica, precum: drumuri, canale, cai ferate, indiguiri, si presupune o achizitie fortata a terenurilor si constructiilor, care sunt amplasate pe raza coridorului de expropiere.
Prin urmare, atunci cand statul roman doreste sa construiasca drumuri noi, sa le modernizeze pe cele existente, sa extinda reteaua de cai ferate sau de transport subteran, apeleaza la expropieri, dupa ce in prealabil s-au stabilit coordonatele noilor drumuri/retele. Proprietarilor expropiati li se ofera despagubiri pentru terenurile sau cladirile de care vor fi privati.
Inginerii geodezi participa activ la aceasta procedura, rolul acestora fiind de a da o identitate cadastrala coridorului de expropiere, mai exact de a-l intabula, precum si de a centraliza toate imobilele din respectivul perimetru, prin masuratori si strangerea actelor de propietate.
Este unul din cele mai sensibile domenii ale cadastrului, intrucat presupune o atentie sporita la cele mai mici detalii, precum si o rigurozitate a masuratorilor, pentru ca atat autoritatile statului, cat si proprietarii expropiati sa fie multumiti de solutia oferita, asa ca firmele de cadastru care contracteaza aceste servicii trebuie sa fie bine pregatite pentru a face fata acestor provocari.
Academia de Cadastru are experienta necesara pentru a realiza urmatoarele tipuri de lucrari, in vederea exproprierilor:
- Intabularea coridorului de expropiere
- Intocmirea planului de amplasament cu toate imobilele expropiate
- Intocmirea evidentelor cu imobilele expropiate
- Intocmirea documentatiilor invividuale, respectiv a fiecarui imobil expropopiat
GIS
Intr-o lume a vitezei, pentru oamenii de afaceri felul in care percep si asimileaza o cantitate mare de informatii este crucial in vederea luarii deciziilor corecte intr-un timp scurt.
Aici intervine GIS, acronimul pentru Geographic Informational System, o tehnologie care permite integrarea datelor furnizate de masuratorile topografice, corelarea acestora cu alte date incarcate de utilizator si, la final, furnizarea unei reprezentari vizuale, constand in harti digitale si chiar 3D.
Astfel, daca de exemplu ne dorim sa aflam cate constructii cu suprafata mai mare de 100 metri patrati exista intr-un oras, va trebui doar sa incarcam masuratorile pentru respectiva localitate si, apoi, sa “filtram” informatiile existente in functie de anumite atribute, in acest caz suprafata mai mare de 100 metri patrati, care vor putea fi colorate cu o anumita culoare. Rezultatul final consta intr-o harta personalizata, care nu a existat pana in acel moment, si care poate fi utila administratiei publice, in exemplul dat, sau unui alt beneficiar.
Aplicabilitatea acestei tehnologii este una larga, fiind utila in domenii precum energie, agricultura, telecomunicatii sau transporturi, iar usurinta cu care se genereaza imagini de ansamblu asupra unor situatii complexe, face din GIS o tehnologie din ce in ce mai populara la nivel international si local.
Academia de Cadastru are atat programele software nesesare, cat si specialisti bine pregatiti pentru a furniza urmatoarele servicii GIS:
- Integrarea datelor colectate prin intermediul cadastrului sistematic in mediul GIS;
- Generarea de harti personalizate, pe baza datelor furnizate de clienti;
- Crearea si mentenanta bazelor de date GIS;
- Transformarea din format analogic in format digital a hartilor si planurilor vechi.
Scanare LIDAR
Cum redai digital, avand o precizie maxima a dimensiunilor si a formelor, o constructie sau un teren? Prin scanarea cu laser LIDAR, o tehnologie inovatoare care foloseste undele laser pentru a crea puncte intre echipamentul cu care se face scanarea si respectiva constructie sau teren. Punctele fac parte din asa numitul “nor de puncte”, care reconstituie apoi fidel, in format digital, imobilul scanat.
Aceasta metoda de scanare si, totodata masurare, este extrem de utila in cazul cladirilor de patrimoniu, care urmeaza sa fie consolidate, precum si in domenii precum constructii sau cel industrial, datorita capacitatii de a oferi informatii exacte, simplu si rapid.
Academia de Cadastru ofera urmatoarele servicii in domeniul scanarii LIDAR:
- Scanari fatade cladiri
- Scanari interioare de constructii
- Scanari aeriene in vederea crearii modelului digital 3D al suprafetelor incluse in proiect
Fotogrammetrie
Teoretic, de la distanta lucrurile nu se vad la fel de bine ca de la apropiere.
Situatia sta insa diferit cand vine vorba despre fotogrammetrie, domeniul care se ocupa cu realizarea ortofotoplanurilor, in urma prelucrarii unor fotografii speciale realizate la inaltime.
Acest lucru a fost posibil odata cu avansul tehnologiei, astfel ca zborurile care au ca obiectiv surprinderea in detalii centrimetrice a terenurilor si inclusiv a cladirilor sau a altor obiecte aflate pe suprafata terestra, au devenit o realitate.
Imaginile rezultate in urma zborurilor realizate cu drone sau avioane sunt transformate ulterior atat in harti si planuri, cat si in modele 3D ale unor cladiri sau suprafete de teren, fiind utile mai ales in cazul nevoii de a masura intr-un timp scurt suprafete mari, pastrand totodata precizia specifica lucrarilor de topografie.
Lucrarile de fotogrammetrie pe care Academia de Cadastru le poate face pentru dumneavoastra sunt:
- Realizarea de ortofotoplanuri pentru localitati sau arii delimitate de terenuri
- Realizarea de modele digitale 3D pentru cladiri sau terenuri
- Calcule volumetrice
Obstacolare
Constructia unui aeroport sau a unui heliport trebuie sa aiba intotdeauna la baza un studiu de obstacolare, respectiv un studiu din care sa reiasa care sunt potentialele obstacole care ar putea aparea in respectiva zona.
Obstacolarea este asadar o procedura executata de ingineri geodezi si dedicata industriei aeronautice, care are ca scop masurarea si identificarea terenurilor si imobilelor din perimetrul aeroportului, precum si din imediata lui vecinatate, iar apoi inlaturarea obstacolelor identificate in functie de regulile de siguranta din domeniul aeronautic.
Mai mult, in urma studiului, se stabilesc viitoarele standarde de siguranta in zona, respectiv inaltimile maxime admise pentru cladirile aflate pe o raza de cativa kilometri de aeroport si de pistele de aterizare.
Prin urmare, daca veti dori sa construiti o casa in apropierea unui aeroport, va trebui sa primiti mai intai avizul Autoritatii Aeronautice Civile din Romania, in baza unui studiu de obstacolare din care sa reiasa ca viitoarea locuinta are inaltimea potrivita, in functie de regulile stabilite pentru zona respectiva.
Expertii Academia de Cadastru au experienta necesara si sunt pregatiti sa va ofere solutiile potrivite in cazul in care aveti nevoie de un studiu de obstacolare.
Masuratori batimetrice
Si apele se masoara, astfel ca, pe scurt, aceasta e definitia batimetriei.
Denumita si “Topografie subacvatica”, batimeria se ocupa cu determinarea adancimii apelor (mari, rauri, fluvii, lacuri) si a reliefului de sub apa.
Prin urmare, masuratorile obtinute cu echipamente speciale contin informatii despre variatiile de adancime ale apei si despre formele de relief subacvatice.
Echipa noastra a participat la masurarea mai multor bazine hidrografice de pe teritoriul Romaniei si are atat cunostintele tehnice, cat si experienta din teren necesare pentru a va oferi acest serviciu la cele mai inalte standarde de profesionalism.
Unul dintre cele mai importante aspecte, pentru a porni cu dreptul in orice meserie, o reprezinta bazele acelui domeniu.
Suntem de parere ca acestea se dobandesc inca din primul an de studiu si de aceea dorim sa impartasim cunostintele specialistilor nostrii cu tinerii studenti.
CERE OFERTA
Te rugam sa ne spui ce fel de lucrare te intereseaza, iar un reprezentant Academia de Cadastru te va contacta în maxim 24 ore.