Cadastru sistematic e gratuit, dar la ce ajuta? Probabil ca ti-ai pus aceasta intrebare daca ai auzit despre acest program si sigur ca vrei sa afli raspunsul. Vestea buna este ca nu exista un singur raspuns, ci exista multe situatii diferite pe care le poti rezolva simplu si fara bani, in eventualitatea in care in localitatea ta se deruleaza lucrari de cadastru sistematic. Vestea si mai buna este ca lucrarile de cadastru sistematic vor putea incepe in 215 localitati din intreaga Romanie in 2020, iar lista acestora poate fi consultata aici. In cazul in care cadastrul sistematic va ajunge si in localitatea ta, iti explicam in detaliu situatiile pe care le poti rezolva, cu conditia sa fii pe faza in momentul derularii fiecarei etape a programului.

Pe rand, mai jos:

  1. Notarea posesiei – din “proprietar fara acte” devii “proprietar legal”

Practic, datorita acestei proceduri usor de urmat, devii posesor al unui imobil care nu avea acte pana in acel moment. Singura conditie este insa sa poti dovedi posesia de drept!  Ca sa explicam mai pe larg contextul, situatia sta cam asa: in trecut, in Romania, mai ales in zonele rurale, cele mai multe tranzactii se faceau verbal sau prin acte “de mana”, astfel ca exista sute de mii de cazuri in care proprietarii de drept nu au acte pentru proprietatile lor, fie ca vorbim de case sau terenuri. Existau si pana acum proceduri prin care acestia puteau fi recunoscuti din punct de vedere legal ca detinatori ai acestor imobile (ca de exemplu uzucapiunea) insa demersurile sunt mult mai ample si costisitoare – pe langa o firma de geodezie, ai nevoie de un avocat si de disponibilitatea de a petrece mult timp pentru a rezolva situatia.

In situatia fericita in care tu sau un membru al familiei (parinti, bunici samd) detineti terenuri intr-o localitate in care se deruleaza o lucrare de cadastru sistematic, poti rezolva totul mult mai simplu si usor.

Proprietarul de drept al imobilului trebuie sa primeasca o adeverinta de la Primaria din localitate, care sa ateste ca se afla in evidente ca si detinator al respectivului teren/case si ca acel imobil nu face parte din domeniul public (e de dorit sa fi platit impozit pentru teren in ultimii ani). Ce face apoi? Explica situatia firmei de geodezie care realizeaza lucrarea de cadastru sistematic. Dupa verificarile realizate de OCPI pentru toata lucrarea de cadastru sistematic,  in situatia in care acest imobil nu este contestat,  posesia se va nota in cartea funciara si, dupa o perioada de 3 ani,  posesorul devine proprietarul legal al imobilului!

Nu iti mai spunem de ce merita sa fii proprietarul legal al unui teren, dar iti atragem atentia ca aceasta procedura te poate scuti de plata unei sume serioase, care in mod normal variaza intre 1000 si cateva mii de lei, in functie de dimensiunile imobilului, pozitionare si complexitatea situatiei juridice.

  1. Actualizarea conform realitatii din teren

In cazul lucrarilor de cadastru sistematic, ce primeaza este realitatea din teren, adica, mai concret,  masuratorile efectuate fiecarui imobil in parte. Dupa etapa de masuratori ale imobilelor, cea de strangere a actelor si cea de prelucrare a datelor, firma de geodezie va preda la OCPI un plan actualizat al localitatii/sectorului cadastral care va include absolut toate datele culese de pe teren, impreuna cu documentatiile aferente. Daca oficiul din judetul respectiv nu identifica probleme sau litigii, va aviza respectivele schimbari, astfel ca, la finalizarea lucrarii de cadastru sistematic, vei primi un nou extras de carte funciara, cu noile date.

Situatiile care pot fi rezolvate prin intermediul cadastrului sistematic sunt: pozitionarea corecta a acestuia, inregistrarea suprafetei reale masurate in teren si actualizarea categoriilor de folosinta.

Bineinteles, in oricare din aceste situatii, conditia este ca imobilul respectiv sa nu faca obiectul unui litigiu, caz in care rezolvarea situatiei va depinde de mai multe particularitati si s-ar putea sa nu se poata realiza prin intermediul lucrarii de cadastru sistematic, ci printr-o actiune in instanta.

  1. Succesiunea

Exista foarte multe situatii in care mostenitorii unor persoane decedate nu au realizat succesiunea si, prin urmare, nu pot deveni proprietari ai imobilelor in cauza. Fie ca motivul era pana acum lipsa posibilitatilor materiale sau lipsa de timp, amanarea succesiunii nu mai poate fi justificata in cazul in care in localitatea/sectorul cadastral in care se afla imobilul/imobilele mostenite s-a finalizat o lucrare de cadastru sistematic. Atentie! Poti sa faci succesiunea gratuit doar dupa finalizarea lucrarii de cadastru sistematic din localitatea/sectorul cadastral unde se afla imobilul mostenit!

Aceasta procedura se face gratuit, iar ANCPI va achita cabinetului notarial de pe raza localitatii tale onorariul pentru eliberarea certificatului de mostenitor.

  1. Intabularea contructiilor

Ai construit o dependinta a casei sau chiar o casa noua, iar aceasta nu este intabulata? Poti rezolva aceasta situatie prin intermediul cadastrului sistematic, cu conditia sa permiti firmei de geodezie sa iti masoare locuinta.

Bineinteles, tot reprezentantilor firmei de geodezie trebuie sa le predai si documentele terenului pe care se afla casa, iar apoi, in etapa de afisare a lucrarilor de cadastru sistematic, e de datoria ta sa te asiguri ca suprafata si celelalte coordonate au fost inregistrate corect.

Asa poti economisi intre 500 si 2000 lei, costul onorariului pentru intabularea unei constructii noi.

  1. Parcelarea

Detii un teren agricol in extravilan si ai dori sa il intabulezi?

De obicei, in momentul in care vrei sa intabulezi un teren aflat in extravilan trebuie sa soliciti ajutorul unei firme de geodezie pentru intocmirea unui plan parcelar. Odata cu cadastrul sistematic,  poti rezolva situatia mult mai simplu fiindca aceste planuri parcelare, care reprezinta pozitionarea exacta a terenului, se vor face gratuit.

Mai mult, daca nu se deruleaza o lucrare de cadastru sistematic in zona, atat pentru intocmirea, cat si pentru rectificarea planului parcelar, ai nevoie de acordul/semnatura tuturor proprietarilor terenurilor invecinate, din aceeasi tarla. In cazul lucrarilor de cadastru sistematic, aceasta cerinta nu mai este valabila. In prezent, pentru determinarea exacta a pozitiei parcelelor, firma de geodezie are obligatia de a masura conturul tarlalei  si de a determina noile coordonate ale fiecarui teren.

Totusi, dupa masuratorile effectuate in teren, exista trei situatii posibile. Mai exact, cand vine sa masoare suprafata intregii tarlale firma de geodezie poate sa constate ca suma suprafetelor parcelelor din titlurile de proprietate este mai mica, egala sau mai mare decat suprafata reala din teren. In cazul in care suma suprafetelor parcelelor este mai mica, fiecare parcela in parte de diminueaza proportional, cu mentiunea ca suprafetele deja intabulate nu se diminueaza mai putin decat suprafata din acte. Pot exista diferente intre cadastrul deja intabulat si actele de proprietate. De exemplu, daca tu ai 1000 mp si, acum cativa ani cand ai facut intabularea terenului, s-a notat in cartea funciara 1100 mp (se poate intabula cu maxim 10% mai mult decat este in acte), s-ar putea ca acum sa pierzi cei 100 mp castigati astfel, insa cu siguranta nu vei ramane cu mai putin de 1000 mp, suprafata trecuta in act de proprietate. Atentie! Acest exemplu serveste doar pentru exemplificarea unei situatii fictive si, in realitate, lucrurile sa se desfasoare diferit din cauza unor varii motive.

Revenind la cele trei situatii posibile in momentul masurarii tarlalei si a fiecarei parcele, daca ai facut cumva o deductie logica si te gandeai ca, in cazul in care diferenta de suprafata e in plus, vei primi mai mult teren, trebuie sa stii ca nu se va intampla asta.  Aceasta diferenta ramane rezerva la dispozitia comisiei locale de fond funciar.

O parcelare incepe de la 100 lei, deci vei face economii importante, mai ales daca ai multe hectare de teren.

Acum ca stii ce situatii poti rezolva prin intermediul cadastrului sistematic, mai ramane doar sa citesti ce ai de facut ca sa NU ai ghinion cand vine vorba de imobilele tale, ultimul articol din seria “Ai parte. Ai carte funciara”.